BLK1 - Lärorikt byggprojekt!

I "posttävlingen" X5J-eXtreme som jag brukar vara med i är det mycket fördelaktigt poängmässigt att flyga med SP400 motorer! Jag provade att stoppa i en SP400:a med 3:5växel, 11x6 snurra och en 3cells LiPo i min EL-modifierade Softik 1,4. Resultat blev ganska lyckat, bra stigförmåga med ca 12m/s som bäst, bra stig = kort motortid. Vilket är viktigt inom "X5J:n" Nu väger en SP400:a med växel en del och flygvikten på Softiken låg mellan 435 - 460g beroende på Ack, ingen jättevikt, men jag ville ändå försöka få ner den lite och bestämde mig för att bygga en lättviktskropp till befintlig El-setup och använda Softikvingen som är en bra och lätt vinge, 100g!

 

Nu tänker jag inte gå in på själva bygget så mycket utan ni ser bäst på bilderna hur det blev. Kanske inte så där jätte snyggt bygge, men flygvikten hamnade på ca 410g (med 3c 1200 LiPo) Flygegenskaperna? Tja, om vi börjar med stiget så uppmättes 14m/s som bäst vilket är riktigt bra för att vara en EL-Seglare med 400:a! Själva flygegenskaperna skulle nog blivigt riktigt bra om det inte varit för "fladdrande" roder som berodde på för klena Servon i kombination med "lina/gummibandsroder" Alltså Gummiband drar rodren till ändläge, Servot håller mittläget samt drar åt motsatt håll eller släpper och låter gummibandet dra tillbaka rodret. Enkel och lätt roderinstallation, men kräver att Servot orkar dra/hålla i mot "gummidraget" som i sin tur anpassas så att rodren inte "fladdrar" vid aktuell hastighetsområde för modellen. Denna "anpassning" blev helt fel pga för svaga Servon på BLK1:an! Och vid sjätte flygningen hamnade BLK:n i en brant dykning som inte gick att häva pga, just det "roderfladder" och BLK:n gick i backen!
 
 
BLK1:an fick en förtidig "död", men den hann faktisk "glänsa" en gång trots bekymmer! Det var faktiskt vid dom 3 första och tillika 3 starterna i X5J-eXtreme helgen 18-19 feb 06 där BLK:n hamnade på en 3:e plats av 13! Vilket visade att konceptet "BLK" inte var helt fel! Kan tillägga att vingen/El-prylarna klarade sig helt utan skador och åter fick tjänstgöra på Softiken - Cirkeln var sluten, men "BLK-konceptet" levde vidare och resulterade i en efterföljare - BLK2!
 
Lite delar innan bygget!
Provmontering. Obs dom MPX Servona som är på bilden blev tyvärr utbytta mot klenare under resans gång. Hmmm...
Grundstomme - Ganska enkelt heller hur!  Detaljstudie
"Gummibandsroder" - Se text!  Inte snyggt men funktionellt!