HighLight SAL - Bra och prisvärd DLG!

Efter jag kommit igång med DLG och provat RC-Segelgrenen F3K med min första tävling hösten 04 vara det bara konstatera att materialet jag flög med inte riktigt hängde med prestandamässigt. På samma tävling fanns det en HighLight SAL som såg riktigt bra ut och dessutom placerade sig på en 4:e plats. Klart intressant tyckte jag med tanke på priset, en sådan får det bli!

Nu visste jag att RC-Teknik hade "HighLights" på lager så det var bara att ringa och beställa. Skönt att slippa vänta på en modell. Efter 2 dagar kom modellen väl inslagen i en stor låda för att förhindra retliga transportskador.

Efter uppackning och kontroll var det bara att konstatera att alla delar var fina och välbyggda.

Konstruktionen Vingen är i en del och är en sk, skalvinge. Glasfiberklädd balsa med kolfiberbalkar gör den mycket lätt och stark. Fördelen med en hel vinge är att mittensektionen blir stark tack vare "genomgående" kolfiberbalkar där påfrestningarna är som störst. Stabben och fenan har glasfiberklädd skummkärna, även dom mycket lätta. Kroppen som både är snygg och smäcker är gjord av kolfiber. Kroppen har även den "rätta" långa längden för att få till kasten så bra som möjligt.
HighLightens delar vid leverans. Delar för RC-installation ingår inte utan man får välja själv hur man löser det.

Monteringen Eftersom HighLighten inte är någon renodlad "nybörjarmodell" och den har "fritt val" när det gäller montering/RC-installation tänker jag inte fördjupa mig på någon komplett "byggbeskrivning" på denna sida utan bara tipsa om mina egna "lösningar" Ska även tillägga att det medföljer en bra byggbeskrivning från tillverkaren.

 

För att få bättre vridstyvhet i kroppen vid hårda kast gjorde jag 2 spant och limmade fast dom enligt pilarna. Man bör även förstärka framkroppen vid spantet med väv för att undvika att man "kastar av" framdelen på kroppen.   Skevens roderhorn bör se ut så här för att få så stora och många "limytor"som möjligt.
 

För att få fram all vikt och undvika massa onödig "blyning" valde jag att lägga servorna till skeven i kroppen istället för i vingen som byggbeskrivningen visar.

För att ytterligare spara vikt så slopade jag sidrodret. Så helt flygfärdig hamnade vikten på låga 270 gram!

 

Test flygningen. Provade först med några lösa vanliga kast och konstaterade att den angivna tyngdpunkten stämde. HighLighten gled hur fint som helst! Nu var det SAL kast som gällde, mixade in lite motskev och aningen dykroder för "startläget" på radion. Började med några lösa kast utan några som helst bekymmer. Steg mycket rakt och fint utan några som helst "dumheter"

Sammanfattning

När detta skrevs har jag hunnit med runt 200 kast/flygningar och lärt känna HighLighten ordentligt och är mycket nöjd med prestanda/flygegenskaper och kvalitén på modellen. HighLighten kostar strax under 2000:- klart prisvärd!

Vill man komma igång med DLG/F3K till vettiga pengar och få bra prestanda kan jag verkligen rekommendera en HighLight SAL. Vill ni fråga något om HighLighten för ni gärna maila mig

/Johan

  Bra HighLight länkar
Tysk grundlig test av HighLighten
Japansk sida om "Radina" HighLight
Olika RC-Installationer på Highlight
Div bilder på en HighLight
Japanskt byggprojekt på en HighLight
 

Anm. 2 år senare!

Ja, efter ovanstående "test" som skrevs 04 så hängde min HighLight med i ca 1 år. Efter många, många kast och ett par hårda krascher/markänningar så blev det tillslut lite sprickor som försvagade kroppen så pass att vid ett riktigt hårt kast så kastade jag helt enkelt av kroppen! (hade inte hänt om jag varit observant på sprickorna och åtgärdat dom i tid!) Nu är det ju oftast ingen fara eftersom RC-Teknik brukar ha reservdelar till HighLight på hyllan om olyckan skulle vara framme - Mycket bra! Så jag beställde en ny framdel omg, men efter en noggrann koll på vingen så upptäckte jag att även den fått sig en redig smäll vid sista tillbudet. Även dom andra "markkänningarna" hade satt sina spår, så HighLighten fick tyvärr hamna på hyllan som framtida lagningsobjekt. I skrivande stund hösten 06 så kroppen tillfixad och ska fungera som "reservkropp" för div DLG-Projekt.