a

Höjdlogger - Perfekt för RC-Segel!  

Man kanske är nyfiken på hur högt eller lågt man flugit, Hur fort steg min Seglare i den Termikblåsan?, vad har jag för sjunkhastighet på den modellen?, hur högt kastar jag egentligen min DLG?, får jag bättre stig med den propellern på min El-Seglare?

Ja, frågorna kan vara många och nyfikenheten stor på ovanstående "frågor"! Ett tips till dom som vill veta mera är att skaffa en Höjdlogger!

Vad är nu en Höjdlogger? Lite kortfattat kan man beskriva den som en liten elektronisk grej som registrerar lufttrycket som varierar beroende på höjd en till flera gånger per sekund beroende på inställningar. Dessa värden sparas på en minneskrets som sedan laddas över till en dator för att bearbetas i "Loggprogrammet" för att få fram trevliga diagram som visar höjder och tider. I programmen kan man också få fram stig och sjunkhastigheter mm.

Själv så har jag använt min ZLOG2 sen april 05 och försökt haft med den vid varje flygning oavsett det varit Termik, El-Segel eller DLG det gällt. Runt 450 Loggade flygningar har det blivit, varav ca 350 med DLG. Plockar på fort då! Så man kan säga att jag har bra koll på läget i luften och mina modellers prestanda mm. - Klart intressant och lärorikt att veta!

Dom vanligaste höjdloggarna på marknaden verkar vara ZLOG som jag själv använder, LoLo samt RAM2. (Finns säker fler jag inte kollat upp) Nu vet jag inte om nämnda Höjdloggar finns att köpa i Sverige? Utan man får nog ta dom direkt ifrån tillverkaren.

Några Loggade flygningar jag gjort hittar ni här:
(Kommer snart)

 

Dom nämnda Höjdloggarna. Från vänster, LoLo, RAM2 och ZLOG
Höjdloggarna är ganska små och brukar oftast få plats i en kropp, men skulle den inte få plats så går det bra att sätta den "utanpå" som bilden visar. Kan tillägga att ZLOG har en Display, synns på bilden, som gör att man direkt på fältet kan avläsa topphöjd samt göra inställningar på Loggern utan att använda dator.