Hangflyg under vinterhalvåret

När hösten kommer och termometern faller brukar många modellflygare krypa ner i sina hobbyrum eller ägna sig åt "bekvämt" inomhusflyg. Men för en hangflygare börjar den "riktiga" hangflygsäsongen under den "kalla" årstiden. Fördelarna är många, tex -

Blåsigare årstider, Ingen termik mm. som stör vindarna mot hangen utan jämt vindtryck. Många hang med skogsväxt bär bättre när löven är borta. Friare "lufthav" Skärm/hängflygare brukar inte flyga när det är kallt. Lättare att utforska eller använda hang där det brukar vara gröda eller djur. Och sist men inte minst - naturupplevelserna!

För er som inte redan fastnat eller utövat hangflyg på vintern finns det lite saker att tänka på för få en lyckad stund på hanget.

Klädsel/vindskydd. Självklart gäller det att ta på sig så vindtätt och varmt som möjligt. Det går inte att jämföra en promenad i 5 minusgrader med att stå på hangkanten vid samma temperatur. Vindens kyleffekt är stor. Se tabell.

Vind m/s 0 -5 -10 -15
2 -2 -7 -12 -17
7 -11 -17 -25 -32
11 -16 -23 -31 -38
16 -18 -26 -34 -42

Som ni ser gäller det verkligen att skydda utsatta kroppsdelar som ansikte/händer för vinden. Skidglasögon är inte fel. När det gäller händerna är det lite svårare med tanke på "fingerrörligheten", vi måste ju kunna styra också. Vill man inte frysa fingrarna av sig så gäller det att ha någon form av vind/regnskydd (Se bilder) på sändaren. Har man detta går det bra att använda "tunnare" fingervantar och få bättre "styrkänsla".

Radioutrustning. Ackar har inte samma kapacitet när det är kallt så det gäller att ha laddat och gärna reservackar med sig i någon ficka nära kroppen. Om man tänker flyga när det är riktigt kallt bör man även Kolla servon, mottagare och sändare hemma i frysboxen. Vissa tillverkare av RC-utrustning anser inte att kallare än -5 C är något som grejorna skall utsättas för. Detta gäller i synnerhet RC-mottagare med signalprocessning.

Modellerna. Det är viktigt att tänka på att dom flesta plastmaterial typ roderhorn mm. blir sköra i kyla. Vet man att man har lite "klena" är det bra att byta ut dom till lite kraftigare för att undvika "förargligheter" när man har som roligast. Annars ska man tänka på att ha ordning på all utrustning innan man ger sig ut. Det är inte roligt att behöva "fixa" saker i kylan.

Våga prova "vinterhangflyg" - Nya upplevelser väntar!

/Johan

 
Bild från Ålleberg. Visst kan det vara värt att frysa lite ibland!
Bra klädsel, rätt vind, några minusgrader och strålande solsken = Underbar hangdag!
   
Några olika typer av vind/regnskydd den sista är ett "hemmabygge". Dom flesta tillverkare av RC-utrustning har "skydd" som tillbehör. Finns även många universalpulpeter/skydd att få tag på. Det går även utmärkt att fixa något själv. Det behöver inte vara snyggt, huvudsaken är att det funkar.
 
Bilder från "hangletarutflykter" Många nya ställen blir tillgängliga under vinterhalvåret.